Eerste hulp bij warmtepompen
Inleiding
In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) worden geluideisen gesteld aan na 1 april 2021 buiten opgestelde installaties voor warmte- of koudeopwekking (warmtepompen en airco’s) voor woningen en woongebouwen. Hieronder een indicatieve berekening om uw situatie door te rekenen.
Eisen in het Bbl
De norm voor buitenunits bedraagt 40 dB op de erfgrens. Voor de dagperiode is, in geval er sprake is van een nachtmodus (silent mode), een negatieve toeslag van 5 dB geïntroduceerd; dit betekent maximaal 45 dB(A) op maximaal verwarmings/koelvermogen. Voor de avond- en nachtperiode geldt 40 dB(A) als maximum.De bepalingsmethode voor deze eisen is vastgelegd in de bijlagen bij de Omgevingsregeling. Deze bepalingsmethode betreft een geluidmeting op locatie. Op basis van akoestische berekeningen kan men echter vooraf aannemelijk maken dat voldaan wordt aan de geluidseis.
Hoe berekenen?
Voor installatiebranche en particulieren heeft het ministerie van BZK een rekentool en bijhorende handleiding laten opstellen. De rekentool is volgens de handleiding toepasbaar in enkele veel voorkomende situaties. Er zijn echter ook beperkingen:
- bij niet-rechthoekige percelen en gebouwen is de rekentool niet zonder meer bruikbaar;
- bij appartementen met grote balkons (terrasflats met andere posities dan tegen de gevel/op het dak/op de vloer van een balkon) kan niet worden berekend met de rekentool;
- bij situaties met meer buitenunits (bijvoorbeeld bij een ruimtelijke toets) is de rekentool niet bruikbaar;
- richtingsafhankelijke geluiduitstraling is met de tool niet mogelijk.
Bij situaties waarin voornoemde tool niet voldoet of in geval u(w installateur) er niet uitkomt, kunt u het beste een akoestisch adviesbureau benaderen voor een geluidmodelberekening. Vraag hiervoor gerust een offerte bij ons op. Wij gebruiken de rekentool vanwege voornoemde beperkingen en onnauwkeurigheden zelf niet.
Indicatieve berekening
Is het dan altijd nodig om een uitgebreide berekening met de rekentool of geluidmodel te doen? Nee, in eenvoudige situaties die ruim (zullen) voldoen, zoals bij grote percelen en/of stille warmtepompen, is een indicatieve berekening meer dan voldoende. Let wel, onderstaande berekening blijft indicatief en kent ook zeker haar beperkingen. Als echter uit deze indicatieve berekening blijkt, dat ruim zal worden voldaan aan de norm, dan is het ons inziens niet nodig om een uitgebreidere berekening met de tool van de overheid of een nog uitgebreidere modelberekening uit te (laten) voeren.
Bij twijfelgevallen adviseren wij u alsnog de tool van de overheid te gebruiken, of in gevallen waarin deze niet voorziet een modelberekening te laten opstellen. Vraag voor een modelberekening gerust een offerte op.
Blijkt uit de indicatieve berekening dat de norm ruim wordt overschreden, dan is de kans klein dat de installatie als voorgesteld gaat voldoen en is het verstandig contact op te nemen met een (geluid)deskundige.
Uitleg indicatieve berekening
Fabrieksgegevens: vul hier de bronvermogens in zoals aangeleverd door fabrikant/leverancier. Het kan zijn dat uw installatie een silent/nachtmodus heeft, vul anders twee maal hetzelfde bronvermogen in. Soms leveren fabrikanten geen bronvermogen (sound power level, Schallleistung) aan maar een geluidniveau (sound pressure level, Schall Pegel) op een bepaalde afstand van de bron. Vul dan in op hoeveel meter afstand volgens de fabrikant dit geluidniveau is bepaald.De fabrikant dient ook informatie te kunnen aanleveren met betrekking tot de tonaliteit van het apparaat. Is deze niet bekend, kijk dan eens op de Duitse site Waermepumpe.de. Indien niet duidelijk is of er sprake is van tonaal geluid, adviseren wij worst-case uit te gaan van de maximale 6 dB toeslag.
Voorts is de wijze/locatie van opstelling van belang. Kies uit de lijst de meest passende situatie.
Tot slot is de kortste afstand van de installatie tot de perceels- of erfgrens van belang waaraan een woonfunctie grenst (dus niet aan de wegzijde).