Energie
EED Energie-audits
De EED Energie-audit is een systematische, vierjaarlijkse aanpak om informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik en de besparingsmogelijkheden van een onderneming. Het energie-auditverslag moet digitaal worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de voorgestelde maatregelen rust in het geval van deze audit geen uitvoeringsplicht. Wij kunnen deze audit voor u uitvoeren en het verslag opstellen. U kunt ook een (klein of groot) deel zelf uitvoeren en ons vragen u bij dit proces te begeleiden.
Energiebesparingsonderzoek
Vanuit het Activiteitenbesluit milieubeheer kan in bepaalde gevallen een energiebesparingsonderzoek verplicht zijn voor uw bedrijf. Inrichtingen die namelijk jaarlijks meer dan 200.000 kWh of 75.000 m3 aardgas(equivalent) verbruiken kunnen worden verplicht een energiebesparingsonderzoek (ook wel energiebesparingsplan, EBP) uit te voeren. Wij kunnen dit onderzoek voor u uitvoeren. In tegenstelling tot voornoemde audit geldt hier wel een uitvoeringsplicht van de gerapporteerde maatregelen. Als een energiebesparingsonderzoek voor uw bedrijf niet verplicht is, maar u wil bijvoorbeeld in het kader van maatschappelijk en milieuverantwoord ondernemen alsnog weten waar en hoe u kunt besparen, dan kunnen wij natuurlijk ook een dergelijk onderzoek voor u uitvoeren.
Energiezuinig bouwen
In verband met de noodzakelijke CO2 reductie en het klimaatakkoord van Parijs, is het noodzakelijk om energiezuiniger te bouwen. Men kan daarbij aansluiten bij de minimale eisen die het Bouwbesluit 2012 hieraan stelt (BENG) of een stap verder gaan richting een passiefhuis.
BENG
Sinds 1 januari 2021 gelden voor bouwen in Nederland de eisen van bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Daarbij wordt de energieprestatie vastgelegd aan de hand van 3 eisen:
- de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar;
- het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar;
- het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.
BENG is gebaseerd op de Trias Energetica. Deze stelt kortgezegd dat men dient te beginnen met besparen (isoleren, zuinige apparaten/installaties, warmte-terugwinning etc.), want wat men niet nodig heeft, hoeft ook niet te worden opgewekt. Voorts dient die energie die nodig is, zoveel mogelijk duurzaam te worden opgewekt door bijvoorbeeld zon-, wind- en waterkracht. Tot slot moet men met de nog noodzakelijke fossiele energie zo zuinig mogelijk omgaan, zoals het toepassen van HR-ketel en alleen verwarmen daar waar en dan wanneer nodig.
De hoogte van de eisen verschilt per type woning of gebruiksfunctie en is terug te vinden in het Bouwbesluit.
Passiefhuis
Wie een stap verder wil gaan, kan voor een passiefhuis kiezen. Het gehele ontwerp is erop gericht dat het resultaat een woning betreft, welke nauwelijks nog verwarming nodig heeft door heel goed te isoleren, extreem kierdicht te bouwen, 3- of 4-voudig glas toe te passen, gebruik te maken van zonnewarmte (via glas op zuidoost- tot zuid-westgevels) in de winter en overstekken/zonwering in de zomer opdat actieve koeling niet nodig is. Noodzakelijke ventilatie geschiedt via een WTW-balansventilatiesysteem met zomernachtkoeling. Alleen in aanhoudende koude dagen zonder zon, is een kachel nodig. Een dergelijke woning heeft een maximale verwarmingsbehoefte van 15 kWh/m2 per jaar. Vergelijk dit eens met de BENG eis voor 2021 van 55 kWh/m2! Het Duitse Passive House Institute heeft hiertoe een rekenmethode ontwikkeld, genaamd Passive House Planning Package (PHPP). Het is ook mogelijk via dit instituut een passiefhuis te laten certificeren.